Portal informacyjny, największa baza informacji o Darłowie, Darłówku i gminie Darłowo oraz interaktywne plany i mapy.

  SERWIS INFORMACYJNY

  INFORMACJE DLA TURYSTÓW

  BAZA NOCLEGOWA

  MAPY I PLANY

  DZIAŁ OGŁOSZEŃ

  REKLAMA

Auta Retro

REKLAMY

"Lidia" HOTEL SPA w Darłówku
"Lidia" HOTEL SPA w Darłówku

Ogłoszenia Katalog Foto galeria Mapy

 

Echo Darłowa

W Darłowie gotują jedną z najlepszych zup rybnych na świecie

W Międzynarodowych  Mistrzostwach w Gotowaniu Zup Rybnych, jakie się odbyły w Silute w obwodzie kłajpedzkim na Litwie „Srebrną Deskę do Krojenia"  z drugie miejsce II miejsce zdobyła drużyna  z Urzędu Miejskiego w Darłowie wzmocniona  dwoma pracownicami  Urzędu Marszałkowskiego w Szczecinie.

Każdego roku od dziesięciu lat  w pierwszy weekend września, w  litewskim Silute (Szyłokarczma) odbywa się święto ryby, które już stało się tradycją i rokrocznie przyciąga tysiące widzów. W tym roku do mistrzowskiego konkursu przystąpiło ponad 50 drużyn, wśród których byli zawodowi kucharze, restauratorzy oraz ludowi smakosze z całego świata. Szyłokarczma (Silute) leżąca w pobliżu Zalewu Kurońskiego słynęła  z targu rybnego, który odbywał się przez bez mała 500 lat. Dlatego w tym miasteczku w trzecim dniu spotkania roboczego partnerów projektu Fish Markets na zaproszenie gospodarza mera Silute razem z koleżankami z Urzędu Marszałkowskiego - Dominiką i Anią darłowska reprezentacja stanęła przed wyzwaniem ugotowania zupy rybnej wg własnej receptury. Szefem darłowskich kucharzy był Bartłomiej Kruk, na co dzień tworzący zespół referatu integracji europejskiej i inwestycji.  Jego prawą ręką był Sławomir Herman - z-ca kierownika ds. inwestycji. Nasze koleżanki odpowiedzialne były za stałą kontrolę procesu gotowania i weryfikowania smaku.

Podczas mistrzostw o tytuł najwspanialszej zupy rybnej licznie zgromadzona publiczność obserwowała  gotowanie  40 litrów zupy rybnej w kociołku od samego początku do końca, a następnie degustowała.

Przepis, który wcześniej omówiono z  Arkadiuszem Klimowiczem -burmistrzem miasta i lokalnym znawcą smaków okazał się gotowym rozwiązaniem zapewniającym  w bardzo silnej międzynarodowej konkurencji II miejsce. Tajemnicą  darłowskiej zupy rybnej było połączenie smaków kilku gatunków ryb z warzywami. Okazało się  że darłowskie tradycje i wrodzone zdolności oraz  pasja do wędkarstwa Bartka, a także  oraz dobra praca w zespole przyniosła znakomity efekt.  Gratulujemy zdobytego trofeum i czekamy na bis w Darłowie.

O tym wszystkim dowiedzieliśmy się od masterchefa Tomka Breszki, na co dzień  kierownika referatu integracji europejskiej i inwestycji w Urzędzie Miejskim w Darłowie.

 

L. Walkiewicz
Darłowo, ED 9/2018

Auta Retro

strona główna

o nas

reklama

kontakt

Serwis informacyjny o Ziemi Darłowskiej

infopomorze.pl | iwczasy.pl | plan.darlowo.pl | plan.dabki.info | plan.wicie.info
mapa.gmina.darlowo.pl

 

 

 

Wszelkie prawa zastrzeżone. © 2005-2009 www.infodarlowo.pl, www.infopomorze.pl