Echo Darłowa
Dzień Kultury Bliskiego Wschodu
Darłowski Ośrodek Kultury wspólnie z grupą arabskich mieszkańców Darłowa 10 marca w kinie "Bajka" zorganizował Dzień Kultury Bliskiego Wschodu.
Bliski Wschód to rejon świata położony u styku trzech kontynentów Azji, Afryki i Europy. Od wieków jest to rejon krzyżowania się szlaków handlowych i turystycznych. Tu powstała niezwykła kultura łącząca wpływy i tradycje wielu regionów. Najczęściej do krajów Bliskiego Wschodu zalicza się: Arabię Saudyjską, Bahrajn, Cypr, Egipt, Irak, Iran, Izrael i Autonomię Palestyńską, Jemen, Jordanię, Katar, Kuwejt, Liban, Oman, Syrię, Turcję i Zjednoczone Emiraty Arabskie. W sumie zajmują one powierzchnię ok. 9,7 mln km? z liczbą ludności przekraczającą 300 mln mieszkańców.
Region ten jest kolebką wielkich cywilizacji starożytnych (Mezopotamia, starożytny Egipt) oraz trzech wielkich religii abrahamowych: judaizmu, chrześcijaństwa i islamu. Przez prawie trzydzieści wieków było to centrum starożytnego świata. Największą grupą etniczną na tym terytorium są arabowie, którzy stanowią ok. 90% populacji. Większość krajów bliskiego wschodu to państwa islamskie. W krajach islamskich wszelkie aspekty życia społecznego, łącznie z prawodawstwem, kulturą i zasadami postępowania regulowane są przez religię.
Kultura krajów arabskich jest silnie patriarchalna. Pokazano licznie przybyłym widzom plakaty, wyroby rękodzieła, stroje arabskie. Gości częstowano kawą po arabsku i daktylami. Można było skorzystać i zrobić sobie hennę, czy obejrzeć reklamowe foldery zachęcające do odwiedzin krajów arabskich. Słuchano charakterystycznej muzyki arabskiej oraz dyskutowano o kulturze i zwyczajach arabskich. W sali kinowej odbył się pokaz zdjęć Arkadiusza Sipa z podróży po Jordanii oraz wyświetlano bajki z „Tysiąca jednej nocy". W porze obiadowej odbyła się degustacja potraw arabskich, czerpiących inspiracje z kulinarnego dziedzictwa pokoleń.
Goście zajadali się smażonymi na oleju kulkami ciecierzycy, chlebkiem - pita z kebabem, kuszami przygotowywanymi z makaronu, ryżu, soczewicy, cebuli, przypraw, polanych sosem pomidorowym. Pomysłodawcą i współorganizatorem Dnia Kultury Bliskiego wschodu był dobrze mówiący po polsku stomatolog Mohamed Atoun.
Leszek Walkiewicz
Darłowo, ED 3/2012